Montaj acoperis tabla si tigla metalica

Datorită proprietăților lor, acoperișurile din tablă sunt o alegere din ce în ce mai populară. Greutatea redusă, o mare varietate de modele și viață lungă sunt doar câteva dintre avantajele oferite de acoperișurile din tablă. Cu toate acestea, pentru ca acoperișul de tablă să vă servească fără probleme de zeci de ani, este extrem de important să vă asigurați o instalare corectă.

Acoperișurile metalice câștigă din ce în ce mai mulți fani și astăzi le putem vedea în diverse clădiri. De la mici adăposturi prin case de familie până la săli mari de producție. Datorită variabilității lor, acoperirile de acoperiș din tablă pot fi utilizate în aproape orice tip de construcție. Deși în trecut au existat mai multe mituri despre acoperișurile din tablă, astăzi acest tip de acoperiș este un rival foarte puternic pentru materialele tradiționale, de ex. țigla ceramică.

Calitatea acoperișurilor din tablă depinde în mare măsură de calitatea tratamentului său de suprafață. Pentru o durată lungă de viață a unui astfel de înveliș, este necesar un strat de zinc suficient de gros și aplicat cu precizie. Nu mai puțin importante sunt alte acoperiri de protecție care garantează stabilitatea culorii și rezistența acoperișului din tablă la influențele externe.

Invelitori acoperis tabla

Ca și în cazul altor acoperiri, există anumite principii care trebuie respectate la instalarea tablelor. Deși ansamblul acoperișurilor din tablă nu poate fi descris ca fiind prea complex, precizia și calitatea acestuia afectează în mod direct funcționalitatea și durabilitatea acoperișului. Prin urmare, ne-am concentrat asupra metodei de asamblare a acoperișurilor din tablă în cazul unei case familiale. Astfel, veți afla cum se instalează corect acoperișul metalic și, de asemenea, ce trebuie evitat atunci când instalați acoperișul metalic.  Munca pregătitoare nu trebuie neglijată de la bun început Înainte de instalarea acoperișului metalic, trebuie verificată în detaliu starea acoperișului și elementele individuale ale acestuia. Acest lucru este valabil mai ales în cazul renovărilor, toate elementele deteriorate trebuie să fie înlocuite dacă este necesar.   Instalarea izolației Verificati  structura acoperisului  și daca este OK, se poate instala folia de contact de înaltă difuzie. Spre deosebire de membranele de impermeabilizare, care își găsesc utilizarea în special pe acoperișurile plate, acestea sunt difuzive pentru transmiterea controlată a aerului și a umidității, adică pentru a „respira” acoperișul. Folia de înaltă difuzie este de obicei montată pe căpriori sau astereala din lemn folosind cuie speciale. Fixarea sa este asigurată și de contra leaturi  care se montează de-a lungul căpriorilor, și de o bandă specială sub contraleațuri care etanșează găurile facute de cuie.   Lețuirea   și instalarea  sistemului pluvial După instalarea izolației, putem începe să creăm o bază de sprijin pentru acoperișurile din tablă. Procedura de instalare este ilustrată în cazul unui acoperiș cu doua ape. În acest caz, leațurile sunt montate în două planuri. Contra-leaturile sunt ancorate pe axa căpriorilor și leațurile sunt fixate orizontal de ele. În acest fel, este creat in acoperiș un spațiu de aerisire intre planul foliei si învelitoarea din tablă,care contribuie la aerisirea acoperișului. După lețuire se montează accesoriile de tinichigerie – paravânt inferior, dolie, bordura de streșina și sistemul pluvial.

Montaj acoperis tablaTratarea suprafeței lemnului Aveți în vedere necesitatea tratării lemnului  înainte de instalarea acoperișului din tablă. Lemnul netratat este mult mai susceptibil de atac la ciuperci, insecte și putregai din lemn în descompunere. Se recomanda astfel, pentru evitarea degradării premature a lemnului, tratarea acestuia. Instalarea acoperișurilor din tablă În această etapă, ajungem deja la acțiunile în care este necesar să procedăm cu precauție și cu precizie maximă. Ancorarea învelișului de tablă este foarte importantă. Tocmai acest pas este cel care influențează cel mai mult calitatea ulterioară a acoperișului din tablă. Ancorarea corectă este esențială și pentru ca acoperișul să aibă izolația necesară și rezistența puternică la vânt. Cu un acoperiș de tablă ancorat corespunzător, pur și simplu nu trebuie să vă faceți griji in caz de vânt sau furtună.    Fixarea învelitorii  din tablă Când montați acoperișul metalic asigurați-vă că aveți șuruburi corespunzătoare și urmați instrucțiunile producătorului. În general, însă, șuruburile de fixare trebuie să fie suficient de lungi, de bună calitate și montate întotdeauna perpendicular pe placa acoperișului. De asemenea, șuruburile trebuie sa aibă neaparat o șaibă prevăzuta cu garnitură din material de cauciuc EPDM. Nerespectarea regulilor de mai sus poate duce la neîndeplinirea funcției de etanșare a garniturii EPDM și la scurgeri de apă sub acoperiș. Înșurubarea necorespunzătoare poate deteriora ușor finisajul suprafeței, iar acoperișul se va coroda ulterior în aceste puncte.

Tăierea metalelor În timpul asamblării este posibil să fie nevoie să tăiați elemente individuale de acoperire din tablă. În acest scop, este necesar să folosiți foarfece speciale (nibbler). Tăierea trebuie făcută cât mai precis posibil pentru a evita deformarea materialului și deteriorarea straturilor de protecție. Asigurați-vă că nu folosiți un polizor unghiular (FLEX) sau alte instrumente cu disc electric care vor deteriora ireversibil tabla de acoperiș prin arderea acesteia pe locul si în jurul tăieturii ceea ce  va  duce la decalirea materialului in zona respectivă, arderea stratului de vopsea si in final la coroziunea in timp a acesteia.Pentru această operațiune există unelte speciale de tăiere, începând de la clasica foarfecă manuală de tăiat tablă sau dispozitive electrice speciale care executa tăierea la rece a metalului si nu provoacă acestuia deteriorări calitative. Trebuie adăugat că după tăiere, marginile trebuie curățate complet și tratate la suprafață  cu un strat de lac colorat conform instrucțiunilor producătorului de acoperișuri.          Când montați, acordați atenție detaliilor Este cu adevărat necesar să acordați atenție fiecărui detaliu atunci când montați un acoperiș metalic. Chiar și pentru ceea ce purtați. Diferite fermoare de pe îmbrăcăminte sau încălțăminte pot provoca cu ușurință zgârieturi pe suprafață și, astfel, pot deteriora stratul protector al tablei acoperișului. Prudența este deci cu siguranță adecvată. Dacă s-au produs deja daune, nu disperați, zona trebuie vopsită cu lac de protecție în culoarea învelișului, în mod ideal, de la producătorul învelitorii de tablă.

Instalarea accesoriilor pentru acoperiș În acest moment, ne apropiem de final. În multe cazuri, este recomandabil să suplimentați acoperișul metalic cu alte accesorii, în funcție de locul în care se află clădirea, care este pasul acoperișului și așa mai departe. Cele mai frecvente sunt barierele de zăpadă, care sunt un supliment esențial în special pentru clădirile la altitudini mai mari. Barierele de zăpadă sunt un accesoriu practic și de siguranță care este montat cu ajutorul șuruburilor speciale din cauciuc

Montaj si accesorii tabla acoperisInstalarea barierelor de zăpadă ar trebui să reprezinte un fel de obligație pentru proprietarii clădirilor a căror pantă de acoperiș este orientată spre stradă sau pe un drum public, întrucât proprietarul este responsabil de orice daune. Cu toate acestea, dispunerea sau abundența barierelor ar trebui să fie lăsată în sarcina experților, deoarece acestea variază în funcție de precipitații, pasul acoperișului, material, precum și formatul acoperișului. Un acoperiș din tablă montat corect vă va oferi zeci de ani de utilizare fără probleme, fără compromisu