Montajul acoperișului metalic
Articole
Datorită proprietăților lor, acoperișurile din tablă sunt o alegere din ce în ce mai populară. Greutatea redusă, o mare varietate de modele și durata lungă de viață sunt doar câteva dintre avantajele oferite de acoperișurile din tablă. Cu toate acestea, pentru ca acoperișul de tablă să vă servească fără probleme zeci de ani, este extrem de important să vă asigurați un montaj corect.
Acoperișurile metalice câștigă din ce în ce mai mulți fani și astăzi utilizate pentru diverse construcții. De la construcții civile până la cele de tip industrial, ferme agricole și hale de producție. Datorită variabilității lor, acoperișurile din tablă pot fi utilizate în aproape orice tip de construcție, astăzi devenind un rival foarte puternic pentru materialele tradiționale, de ex. țigla ceramică.
Calitatea acoperișurilor din tablă depinde în mare măsură de calitatea tratamentului său de suprafață. Pentru o durată lungă de viață a unui astfel de înveliș, este necesar un strat de zinc suficient de gros și aplicat cu precizie. Nu mai puțin importante sunt alte acoperiri de protecție care garantează stabilitatea culorii și rezistența acoperișului din tablă la factorii exteriori.
Ca și în cazul altor acoperișuri, există anumite principii care trebuie respectate la instalarea tablelor de țiglă metalică. Deși ansamblul acoperișurilor din tablă nu poate fi descris ca fiind prea complex, precizia și calitatea acestuia afectează în mod direct funcționalitatea și durabilitatea acoperișului.
Prin urmare, ne-am concentrat asupra metodei de asamblare a acoperișurilor din tablă în cazul unei case familiale. Astfel, veți afla cum se instalează corect acoperișul metalic și de asemenea, ce trebuie evitat atunci când acesta este instalat.
Etapele pregătitoare nu trebuie neglijate!
Înainte de instalarea acoperișului metalic, trebuie verificată în detaliu starea acoperișului și elementele individuale ale acestuia. Acest lucru este valabil mai ales în cazul renovărilor, toate elementele deteriorate trebuie să fie înlocuite dacă este necesar.
Instalarea izolației
Verificati structura acoperisului și dacă este în stare bună, se poate instala folia de contact de înaltă difuzie. Spre deosebire de membranele de impermeabilizare, care își găsesc utilizarea în special pe acoperișurile plate, acestea sunt difuzive pentru transmiterea controlată a aerului și a umidității, adică pentru a „respira” acoperișul. Folia de înaltă difuzie este de obicei montată pe căpriori sau astereala din lemn, folosind cuie speciale. Fixarea sa este asigurată și de contra-leațuri care se montează de-a lungul căpriorilor, și de o bandă specială sub contra-leațuri care etanșează găurile facute de cuie.
Lețuirea și instalarea sistemului pluvial
După instalarea izolației, putem începe să creăm o bază de sprijin pentru acoperișurile din tablă. Procedura de instalare este ilustrată în cazul unui acoperiș cu două ape. În acest caz, leațurile sunt montate în două planuri. Contra-leaturile sunt ancorate pe axa căpriorilor și leațurile sunt fixate orizontal de ele. În acest fel, este creat în acoperiș un spațiu de aerisire între planul foliei și învelitoarea din tablă, care contribuie la aerisirea acoperișului. După lețuire se montează accesoriile de tinichigerie – paravânt inferior, dolie, bordura de streșină și sistemul pluvial.
Tratarea suprafeței lemnului
Aveți în vedere necesitatea tratării lemnului înainte de instalarea acoperișului din tablă. Lemnul netratat este mult mai susceptibil de atac la ciuperci, insecte și putregai. Se recomandă astfel tratarea acestuia, pentru evitarea degradării premature a lemnului.
Instalarea acoperișurilor din tablă
În această etapă, ajungem deja la acțiunile în care este necesar să procedăm cu precauție și cu precizie maximă. Ancorarea învelișului de tablă este foarte importantă. Tocmai acest pas este cel care influențează cel mai mult calitatea ulterioară a acoperișului din tablă. Ancorarea corectă este esențială și pentru ca acoperișul să aibă izolația necesară și rezistența puternică la vânt. Cu un acoperiș de tablă ancorat corespunzător, pur și simplu nu trebuie să vă faceți griji în caz de vânt sau furtună.
Fixarea învelitorii din tablă
Când montați acoperișul metalic asigurați-vă că aveți șuruburi corespunzătoare și urmați instrucțiunile producătorului. În general, șuruburile de fixare trebuie să fie suficient de lungi, de bună calitate și montate întotdeauna perpendicular pe placa acoperișului. De asemenea, șuruburile trebuie sa aibă neaparat o șaibă prevăzută cu garnitură din material de cauciuc EPDM. Nerespectarea regulilor de mai sus poate duce la neîndeplinirea funcției de etanșare a garniturii EPDM și la scurgeri de apă sub acoperiș. Înșurubarea necorespunzătoare poate deteriora ușor finisajul suprafeței, iar acoperișul se va coroda ulterior în aceste puncte.
Tăierea metalelor
În timpul asamblării este posibil să fie nevoie să tăiați elemente individuale de acoperire din tablă. În acest scop, este necesar să folosiți foarfece speciale (nibbler). Tăierea trebuie făcută cât mai precis posibil pentru a evita deformarea materialului și deteriorarea straturilor de protecție. Asigurați-vă că nu folosiți un polizor unghiular (FLEX) sau alte instrumente cu disc electric care vor deteriora ireversibil tabla de acoperiș prin arderea acesteia pe locul și în jurul tăieturii ceea ce va duce la arderea stratului de vopsea și în final la coroziunea în timp a acesteia. Pentru această operațiune există unelte speciale de tăiere, începând de la clasica foarfecă manuală de tăiat tablă sau dispozitive electrice speciale care execută tăierea la rece a metalului și nu provoacă acestuia deteriorări calitative. Trebuie adăugat și faptul că după tăiere, marginile trebuie curățate complet și tratate la suprafață cu un strat de lac colorat conform instrucțiunilor producătorului de acoperișuri.
Când montați acoperișul, acordați atenție detaliilor
Este cu adevărat necesar să acordați atenție fiecărui detaliu atunci când montați un acoperiș metalic. Chiar și ceea ce purtați poate afecta tabla metalică. Diferite fermoare de pe îmbrăcăminte sau încălțăminte pot provoca cu ușurință zgârieturi pe suprafață și astfel pot deteriora stratul protector al tablei acoperișului. Prudența este deci cu siguranță adecvată. Dacă s-au produs deja daune, zona trebuie vopsită cu lac de protecție în culoarea învelișului, în mod ideal, de la producătorul învelitorii de tablă.
Instalarea accesoriilor pentru acoperiș
În acest moment, ne apropiem de final. În multe cazuri, este recomandat să suplimentați acoperișul metalic cu alte accesorii, în funcție de locul în care se află clădirea. Cele mai frecvente sunt barierele de zăpadă, care sunt un supliment esențial în special pentru clădirile aflate la altitudini mai mari.
Barierele de zăpadă sunt un accesoriu practic și de siguranță care este montat cu ajutorul șuruburilor speciale din cauciuc. Instalarea barierelor de zăpadă ar trebui să reprezinte un fel de obligație pentru proprietarii clădirilor a căror pantă de acoperiș este orientată spre stradă sau pe un drum public, întrucât proprietarul este responsabil de orice daune. Cu toate acestea, dispunerea sau abundența barierelor ar trebui să fie lăsată în sarcina experților, deoarece acestea variază în funcție de precipitații, pasul acoperișului, materialul, precum și formatul acoperișului.
Un acoperiș din tablă montat corect vă va oferi zeci de ani de utilizare fără probleme și fără compromisuri.